Nieuws

12-11-2019

NVA krijgt een 8,2 van cursisten

NVA heeft ook dit jaar weer het keurmerk ‘Blik op Werk’ behaald. Dit betekent dat de Nederlandse-taalcursussen, die NVA biedt aan anderstaligen, van hoge kwaliteit zijn. NVA heeft nu zelfs de maximale vier-sterrenstatus gekregen! Daarnaast waarderen cursisten de taalschool gemiddeld met een 8,2. Bovendien liggen de slagingspercentages tussen 80% voor analfabeten (!) en 96% voor hoog opgeleiden.

NVA is enorm blij met en trots op deze mooie resultaten. Daarom werden vandaag alle cursisten, docenten en vrijwillige taalcoaches in Amersfoort getrakteerd op gebak. De rapporten over NVA staan op de site van ‘Blik op Werk’: https://www.ikwilinburgeren.nl/inburgeren/scholen/nva-centrum-voor-integratie-en-participatie

NVA wil dat iedereen meedoet in de samenleving en zich hier thuis voelt. Zij ondersteunt haar klanten met Nederlandse-taalcursussen en andere diensten, afhankelijk van wat iemand nodig heeft voor een zelfstandig en volwaardig bestaan in onze maatschappij.

Traktatie gebak

*************************************************************************

30-10-2019

Vrijwilliger voor het voetlicht

Blij zijn wij met onze vrijwilligers! Wij vinden het heel terecht dat zij in het zonnetje worden gezet. Zo ook Anne Naron. Zij is Taalcoach voor Kinderen bij NVA en is door de Stad Amersfoort voor het voetlicht gebracht.

Foto taalcoach Anne Naron

Foto: Stad Amersfoort - Marcel Koch

***************************************************************************

24-10-2019

Overeenkomst NVA en andere vrijwilligersorganisaties

NVA gaat nauw samenwerken met andere organisaties voor maatjes- of coachingsprojecten in Amersfoort. Dit in het belang van onze vrijwilligers en het waardevolle werk dat zij doen. Een samenwerkingsovereenkomst is op donderdag 17 oktober getekend in de Bibliotheek Eemland. Wethouder Cees van Eijk was bij de ondertekening aanwezig.
Meer informatie kan je vinden in dit bericht, wat onder andere is geplaatst op de site van Stad Amersfoort.

Foto Vrijwilligersplus groepsportret web

***************************************************************************

08-10-2019

Open Huis 1 oktober

Wij kijken terug op een prachtig Open Huis! Het 40-jarig bestaan van NVA is goed gevierd; echt een feestje om wethouder Cees van Eijk en zoveel belangstellenden te mogen ontmoeten! Was jij er ook?

Foto Open Huis

***************************************************************************

16-09-2019

Open Huis op 1 oktober 2019

NVA bestaat dit jaar 40 jaar en dat vieren wij met een Open Huis tijdens de Week van de Ontmoeting. We openen onze poort op dinsdag 1 oktober 2019 van 15.00 tot 18.00 uur. Iedereen is welkom! Maak (opnieuw) kennis met ons werk en ontmoet onze klanten, vrijwilligers en samenwerkingspartners. Wethouder Cees van Eijk komt om 17.30 uur bij ons op bezoek.

Download uitnodiging

Uitnodiging Open Huis 01-10-2019 jpg

 **************************************************************************

22-07-2019

Afsluiting schooljaar – theatervoorstelling!

Het schooljaar 2018-2019 is voorbij. Ter afsluiting is inmiddels op alle locaties van onze taalscholen de theatervoorstelling “De Spraakversterker” geweest. Een interactieve voorstelling speciaal bedoeld voor inburgeraars. Er werden mensen uit de zaal gekozen die even op het toneel mochten komen. Van tevoren was er in de lessen al flink geoefend op de Nederlandse liedjes. Dat kon je goed horen, want de hele zaal zong mee. Zelfs de moeilijke woorden klonken luidkeels door de zaal! Wat een gezellige afsluiting van het schooljaar èn een leuk begin van de zomervakantie. Foto theatervoorstelling 20190702

***************************************************************************

24-06-2019

Burgemeester Bolsius krijgt les van statushouders

Op 24 juni bezocht burgemeester Bolsius onze taalschool in Amersfoort. In deze taalschool aan de Stadsring 2 zijn iedere dag 250 nieuwe Amersfoorters druk bezig Nederlands te leren en zich voor te bereiden op het inburgeringsexamen. Eén lesgroep had de burgemeester met een brief uitgenodigd in de les. Docent Mariëlle van Rooij had samen met de cursisten een mooi programma voorbereid. De burgemeester heeft 10 woorden Tigrinya (de taal van Eritrea) geleerd.

NVA begeleidt vluchtelingen met een status in de eerste periode dat ze in Amersfoort en Leusden komen wonen. Vrijwel meteen is er volop aandacht voor oriëntatie op de arbeidsmarkt, naast het leren van de taal en het inburgeren. Ook biedt NVA maatschappelijke ondersteuning. Het is vrijwel uniek in Nederland dat één organisatie statushouders begeleidt op het gebied van taal, werk en de weg vinden in de maatschappij. NVA viert dit jaar haar 40-jarige bestaan.

Dat het leren van een andere taal niet makkelijk is, kon burgemeester Bolsius uit eigen ervaring beamen. Hij vertelde dat hij zelf een jaar in Vietnam heeft gewoond. De burgemeester drukte de cursisten op het hart dat ze hun Nederlands blijven oefenen ook buiten de les. Hij benadrukte het belang van meedoen en participeren in de Amersfoortse samenleving.

Foto 2 burgemeester met lesgroep

**************************************************************************

20-06-2019

Zakaa ontmoet koningin Máxima

Zakaa, een cursist van onze taalschool in Doorn, heeft koningin Máxima ontmoet! Hoe bijzonder is dat! Zakaa doet vrijwilligerswerk in de Delerij in Driebergen, waar ze wekelijks naailessen aan andere vrouwen geeft. Op donderdag 20 juni heeft koningin Máxima de Delerij bezocht. De meesten hadden bloemen voor haar meegenomen, maar Zakaa had tasjes en een clutch voor koningin Máxima en de prinsessen gemaakt. De koningin heeft het originele cadeau aangenomen en zelfs even met Zakaa gepraat! Nieuwsblad De Kaap heeft een stukje geschreven over het bezoek. Maandag tijdens de les heeft Zakaa met dit verhaal veel indruk gemaakt op haar docent en klasgenoten!

Foto Zakaa Doorn *************************************************************************** 

 06-06-2019

Aan de slag in Leusden!

NVA is blij met de nieuwe samenwerking in Leusden om werkzoekenden, waaronder statushouders, aan het werk te helpen. Begin juni 2019 werd een akkoord 'Leusden Werkt Samen' gesloten tussen bedrijvenkring Leusden, gemeente, Werkgevers Servicepunt, Arbeidsintegratie en NVA. Met een persoonlijke aanpak worden o.a. statushouders 1-op-1 gematcht aan een Leusdense werkgever, die zijn netwerk inzet om een passende baan te vinden.

FOTO Leusden Werkt Samen

****************************************************************************

 05-06-2019

Fietsexamen gehaald

Woensdag 29 mei en woensdag 5 juni hebben acht vrouwen fietsexamen gedaan bij NVA. Op latere leeftijd leren fietsen is niet makkelijk, maar toch is het deze dames gelukt in 12 lessen van 2 uur! Ze hebben angsten overwonnen en verkeersregels geleerd. Wij zijn trots op ze!

NVA is blij om 2x per jaar fietsles voor vrouwen aan te kunnen bieden. Wil jij ook leren fietsen of ken je iemand die dat zou willen, meld je dan aan. De volgende reeks lessen start op 11 september.

Fietsles Gulten en Maryse

Op de foto: Gulten met onze fietsdocente Maryse.

***********************************************************************

04-06-2019

Extra aandacht voor gezondheid bij inburgeraars

Samenwerking NVA en GGDru van start

Een belangrijk onderdeel van de inburgering van vluchtelingen met een status is het tekenen van de Participatieverklaring. Om statushouders daarop voor te bereiden geeft NVA een speciale training in diverse gemeenten in de provincie Utrecht. De training wordt gegeven in de eigen taal van de deelnemers en gaat dieper in op de kernwaarden van de Nederlandse samenleving.

Er is bij statushouders veel behoefte aan informatie over hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt. Daarnaast is er veel onbekendheid over een gezonde leefstijl. Daarom zijn NVA en GGDru eind mei 2019 een nieuwe samenwerking gestart. De training is uitgebreid met een aantal modules over deze onderwerpen. Gezondheidsvoorlichters van GGDru geven de lessen, waarbij de trainers van NVA onder andere ondersteunen bij de vertaling. 

De eerste reacties van deelnemers zijn positief, zij zijn blij dat er meer aandacht is voor hun gezondheid en die van hun gezinnen. Een deelnemer wil bijvoorbeeld graag het boek houden om woorden te leren voor “als er iets is” en een ander vraagt waar er EHBO-cursussen zijn.

NVA verzorgt trainingen voor het Participatieverklaringstraject in de gemeenten Amersfoort, Bunnik, De Bilt, Leusden, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Zeist.

 Doorn groep Overstap

Op de foto: In Doorn worden de modules over gezondheid enthousiast ontvangen door de statushouders. 

**************************************************************************

04-05-2019

Op weg naar een droomtoekomst!

Al tijdens de intake bij NVA in Zeist wist Benedicte dat ze actrice wilde worden. Een jaar lang heeft ze 10 uren per week taalles gevolgd en was ze heel gemotiveerd. Nu is haar Nederlands zo goed, dat Benedicte op 4 mei 2019 mee mocht doen met de theatervoorstelling “Theater na de Dam” (over WOII) van het Driebergse Winkeltheater!

Benedicte en haar moeder

Op de foto: De moeder van Benedicte kwam kijken

***************************************************************************

23-04-2019

Diploma Keukenassistent gehaald!

Deze kanjers mogen gefeliciteerd worden! Zij zijn allemaal geslaagd voor de opleiding Keukenassistent en laten hier trots hun diploma zien. Met het laagste cijfer een 7 en het hoogste een 9 hebben zij heel goed gescoord en.... een betaalde baan gehaald! 

Foto diploma-uitreiking fotograaf

Foto: Linda Bouritius Photography

**************************************************************************

07-03-2019

NVA bestaat 40 jaar!

NVA bestaat dit jaar 40 jaar en daarom is er op 07 maart 2019 een bijeenkomst geweest van samenwerkingspartijen, medewerkers, docenten, klanten en vrijwilligers. Hiervan is een persbericht in de huis-aan-huisbladen in Amersfoort en Leusden geplaatst. Het jubileum is zelfs de burgemeester niet ontgaan, zie zijn weekvideo.

NVA 40 jaar